Yaşam

Sosyal Medyada Yayınlanan Resimlerin Gerçeklerini Bulmak, Nasıl mı?

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır!

Merhabalar, uzunca bir süredir paylaşmak istediğim bir konu aslında bu. Facebook, Twitter gibi sosyal sitelerde sıkça karşılaştığımız, gördüğümüzde bazen üzüldüğümüz, bazen gururlandığımız yada bazen öfkelenmemize sebep olan onlarca resimlerle karşılaşırız. İşte olanlar olur; biz altına yorumlar yazar, paylaşır, kızar-öfkeleniriz. Peki ya bunlar sadece bizim algılarımızı yönetmek için kullanılıyorsa.

İşte bu yazımızda bu ve benzeri durumlarda sakince kendi kendimize biraz araştırma yaparak, sosyal medyada yayılan bu resimlerin asıl kaynağını biraz dedektiflik yaparak bularak bu oyuna gelmemek için neler yapabiliriz ondan bahsedeceğim.




En büyük arama motoru olan Google Amcadan yardım almadan olmaz tabiki… images.google.com adresinden bilgisayarımızda bulunan bir resmi veya linkini bildiğimiz resmin url adresini girerek ilgili resme benzer sitelere girmemiz. Bu resmin daha önceden nerelerde kullanıldığı hakkında bize sonuçlar çıkacaktır. Bir kaç sayfa inceledikten sonra resmin bütününe bakarak, olayın gerçekliği hakkında yorum yapmamız kolaylaşacaktır.

Bunu bir örnekle açıklamaya çalışayım; mesela aşağıdaki “Bir Çoban Köpeğinin Kuzuya Saldırması” resminden yola çıkarak anlatmaya çalışalım.

Resme baktık, resimde photoshop gibi programlarla bir oynama görünmüyor gibi gözüküyor. Peki gerçekte öyle mi? Resmimizi  images.google.com sayfasına yükleyerek karşımıza aşağıdaki gibi sonuçlar listelenmeye başladı.

Ve benzer resimler sıralanır…

 

Sonuç olarak ilk resimdeki gibi köpeğin kuzuya saldırması yerine kuzuyu kurtarmaya çalıştığı görülmektedir.

Yerel ve ulusal televizyon kanalları, gazeteler de dahil olmak üzere sosyal medya gibi çeşitli ortamlar insanların hassas duygularını kullanarak algı oluşturmaya çalışabilir. Bizler bu   çevrimiçi ortamı paylaşan bireyler olarak çok dikkatli olmalı, birer dedektif gibi davranmalıyız.

Yorumlar

Yorum

5.934 Görüntüleme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir